~!TrImEsTeR 3~!

Pejam celik pejam celik alhamdulillah minggu ni genap 36 minggu..ye,da 9 bulan..mcm xpercaya..da boleh beranak bila2 masa..ekeke..aku thk kwn2 yg anak ke 2 n seterusnya ada yg bersalin sebulan awal dr due,2 minggu awal dr due..alohla..dan bermakna kemungkinan blh berlaku pada aku jgk..huwaaa..nervous,takut sume ada..ditambah dgn xprepare ape2 pn..hahaha..slumber je kan..kang tetiba pop air ketuban pecah..naya nk siapkn semua barang sekaligus..

Bln lps kene review kt hosp sbb uri kt bwh n baby songsang..alhamdulillah lps checkup,baby da turun kepala ke bwh & uri da naik atas..moga berterusan hendaknya sehingga bersalin..seram jgk kalau kene operate..minta dijauhkn..

Start 2 minggu lps,da kene checkup kt klinik baru..nasib baik ms tu en suami nk temankn..nk tunjuk jln katanya..alhamdulillah.kalau x terpinga2 sorg2 kt ctu..da la kene g byk tmpt..haru jgk..esk checkup lg..moga dipermudahkn urusan esk..

Pregnant kali ni aku rasa kurang minum susu lg..ms wazif dl pn kurang minum smpi selalu kene urat simpul..utk kandungan kali ni dia jejaskn gusi..sampai bengkak2 gusi..jgn lepas bersalin gigi sume rahai dahla..hahaha..

Moga bersalin kali ni dipermudahkn..serius da lupa mcm mana nk kawal teknik prrnafasan,nk push..adehhh

..

By ekin

~!AiR gUlA!~

Smalam checkup,rini kene minum air gula pulak..jemu la hai asyik ke klinik n amik darah..rini 2 kali ok amik darah..esk msti lebam2 campur dgn amik darah checkup smalam..adehla..baru je lepas minum air gula..mampu? Ekeke,mampukan jela telan air tu..kalau mcm thn lps,airnya suam2..gelas kecik je..thn ni hamek,gelas beso..lg byk dr thn lps..moga berthn utk 2 jam ni..hehehe..stomach & throat,please be nice to me..hehehehe

Sementara menunggu 2 jam ni,ada demo masakan..mayb nak elak org boring kot..yela,kene duk cni xblh g mana2 selama 2 jam smpi la darah ke 2 di ambil..ok,kita cerita pasal result checkup semalam..hb hnya naik 0.1 sahaja di mana smalam hanya 10 je bacaan hb..haru..biasa la nurse bising2..rini sister pulak tu yg check aku..nahasla kene..siap pesan lps ni jarakkan kehamilan at least 2 thn sbb hb xcantik..patient blakang aku pn hb rendah..9.9 jgk..nurse bgtau hb rendah ni sbb stress,xcukup rehat,xjg waktu makan,ada amik mknn yg mengandungi kafein..dengarkan je la..mereka lg tau..berat pulak,turun lbh kurang 800g..ekekeke..xselera sgt lps kene tukar ubt..oleh kerana hb xnaik,kene mkn zencifer ngn tmbhn iron pulak kali ni..haru..

Smalam mmg doctor nk scan..berat baby skang 1.2kg..result scan agak menyedihkan..baby breech..dia ckp xpe,kita bg dia peluang utk dia pusing lg..masih ada masa..bila tang uri,dia check 2 kali..lps tu siap panggil doktor lain utk dptkan 2nd opinion..cuak2 jgk memula..pastu dua2 ckp uri ke bawah sikit..Allah..doktor bg surat refer ke hospital..sedihnya rasa masa tu..rasa mcm xkeruan pun ye jgk..bwk kereta ke hosp ntah mcm ape2..

Kt hosp parking penuh,kua blk,parking kt laluan nk masuk hosp tu..da la pns..hahahha..muka mcm udang kene bako..sampai waktu rehat,waktu org melawat mmg penuhla..smalam just amik tarikh appointment je..24/2 nnt br jmpe doktor kt hosp..moga dipermudahkan..moga dpt bersalin normal..moga uri naik atas semula n moga baby da kt laluan..amin..in shaa Allah..doa & tawakal je mampu aku buat selain dr berusaha..

Nota kaki: mungkin Allah mahu menguji sejauh mana tahap keimanan aku..nak tgk aku bgn mlm2,tunaikan solat hajat,tahajud…merintih,merayu padaNya..selama ni..aku leka,lalai dgn urusan dunia..masya Allah..Allah masih lg beri peluang..masih lagi beri peringatan..moga semuanya dipermudahkan..Allah..ampunkan aku..

By ekin

~!ChEcKuP!~

Rini da genap 30 minggu..mmg start dr awal kene checkup 2 minggu sekali..kira lg 10 minggu je sblm due date..ekeke..seperti biasa checkup kali ni kene g sensorg..en suami xteman..bz dengan urusan dunia yg xdpt dielakkan..xpela..ekeke..da terbiasa da..org kata alah bisa tegal biasa..da xjadi kudis da..mula2 je mcm sedih,mcm xde org peduli..xde tnye2 pn ape2 pas checkup..lama2,xpe la..aku yg ngandung,janji aku sihat..

hb ni asyik rendah je..bila la nak naik ni..dr 12.8 skang tinggal 9.9 je..da tukar ubt zencofer lagi..alahai..doc ckp ubt yg paling kuat ni..adeh..tp aku akui,utk kandungan kali ni aku mkn byk berjimat2 sket..asyik lari je bajet..ekekke..kekadang tgh hari xmkn ns,mkn kuih2 je..tgk lauk mcm kene ngan tekak..mmg alternatif lain mkn kuih2 je la..2 minggu ni aku rs mmg straight mkn kuih je..hehehe..jimat pn jimat..mkn cekodok,donut @ kopok lekor je..tu gaknya xmo naik2 hb aku..maaf ler doktor..hope baby sihat je kat dlm..dpt nutrien & oksigen secukupnya..rini doc nk scan,nk tgk uri ok ke x..mudah2an Allah permudahkan urusan..kalau blh nk intai gender jgk..hahahaha..xpuas hati kan..selagi brg xbeli,xpela intai2 dl..

Eh,lg 10 minggu ek..byk lg rupanya benda yg aku ngidam xdpt2 lg..kalau baby ngences,baby kene salahkan abi ye baby..abi yg xmo bwk..ish2..misi raya cina,ingt nk g cr abc sedap kt larkin..tu pn sbb blk kota..blh la lari kejap g cne..kalau xde org nk bwk,aku g drive sendiri..pedulik..janji dpt mkn.. :p haih,gaji awal pulak..mmg cpt la abis..mcm mana nk menyimpan ni..alahai..ni la dia..ada insurans,tp simpanan jangka ms pnjg pulak..xde simpanan jangka masa pendek aku ni..xkan la nk harap duit suami je kan..dia pn ada byk lg benda nk byr..haish,xblh jd ni..

Skang giliran 8013..no aku 8023..alahai..letih menunggu..penat pinggang duk je gini..kene jmpe doktor lg..sbb dpt scan lg rini,hati berbunga2..xpela tunggu..please cpt sket..byk lg urusan dunia kt pejabat tu kene settlekan..ptg kang ada appointment ngn provider pulak..aduhai..

Nota kaki: Allah xberi ape yang kita mahu,sebaliknya Allah beri ape yang kita perlu..bila kita berada diatas,ingatla jgn sesekali riak @ bongkak dgn kesenangan yg kita kecapi sebaliknya muhasabahla kerana ia merupakan sebahagian ujian Allah utk kita utk menilai sejauh mana tahap keimanan,ketaqwaan kita kepada Allah agar bila kita tersungkur jatuh ke bawah,kita xrasa kesakitan itu kerana taqwa kita kepada Allah mengatasi segalanya..

By ekin

!~AlaHaI~!

Eh,tetiba dapat tau tarikh USR (gotong royong) en suami sama tarikh ngan retreat/family day opis..huwaaa..xkan la xnk g..boleh ke kalau excuse?3 hari 2 mlm..tapi tempat xtau lagi..tarikh je yang da dapat..masa mula-mula tau?ape?sama..da kecewa masa tu..en suami mcm biasa la..bukan dia ingt pun tarikh famly day aku tu even awal-awal lg aku da bgtau..dalam hati..what?again?clash again?sedih..nak angkut mak lagi la ni?nak tggu family day UTM entah ada ke x..ada yg aku dgr pn family day dorg kt padang UTM tu je..tu pun utk staff..tu not family day ok..sadis..minggu berikutnya dapat tau ada Bengkel pulak gabung dengan Unit PPP..selagi lagi dilema muncul bila mana bengkel berlangsung dari hari Rabu smpi Jumaat..alahai..nak g naik ape..dengan sape..tanya Mae ngan Wan dorg g naik ape..dorg pun xpasti lagi nak g macam mana..alalala..memang betul-betul dalam dilema ni..bengkel buat kat PD pulak tu..

Dugaan turut datang pagi tadi bila mana hb tetiba drop dari 12.8 ke 10.4..kene bebel ok..bernanah telinga mak ni nok..JM pulak tu siap-siap menokok tambah..cukup la nurse aku je yg bg consultation..stress2..nurse pesan jangan penat-penat sangat & kurangkan stress..hahahahaha..byk lagi dugaan bulan ni..side income bulanan pun da xde jugak..sedey..baru berangan-angan nak buat simpanan RM500 setiap bulan start dari bulan 10..nampaknya tiada jodoh..smpi bulan 9 je ada side income tu..so, kene la melupakan hasrat untuk bersalin dekat hosp swasta @ amik pakej berbyr (FPP) di private wing host kerajaan..xmampu nok..redha je la..bersalin je la kat mana-mana..janji baby kua..janji baby sihat..redhalah..perancangan Allah tu yang terbaik..mari happy kan diri..esok nak g bercuti..moga Allah permudahkan..moga Allah pelihara baby dalam perut..moga selamat pergi dan selamat sampai..

p/s: sabar la wahai hati..dugaan pasti datang & pasti pergi..cuma cara kita nak handle tu bagaimana..buat masa ni, jalani ape yang ada depan mata..telan segala kepahitan moga esok lusa muncul kemanisan disebalik setiap kepahitan yang datang..

By ekin

!~RaGaM pElIK oRg PrEgnAnT~!

pagi tadi terbaca pasal perangai orang pregnant ni..ekekeke..memang benar apa artikel tu tulis..tapi aku da xjmpe mana ntah..hahaha..ni aku share skit ape yg aku ingt ye..hehehehe..antaranya kuat makan..ye,bila da x mabuk, selera makan bertambah-tambah..kekadang tu nak makan macam-macam tapi makannya sikit je..hahahaha..membazir kan..tapi tu la hakikatnya..aku pun rasa aku gemuk da ni..abis la minggu depan ada check up..moga baby membesar dengan jayanya..

ape lagi ek..ok, super duper sensitif..ye, aku akui jgk..kekadang cepat je terasa hati..kekadang benda kecik je pun tapi boleh melarat-larat terasa hati tu..kalau aku xbyk cakap tu,buat xtau je tu maknanya tengah terasa hati la tu..pujuk ler ape lagi..wakakaka..jangan main-main dengan perasaan kami ye..hahahahaha..pas tu kuat tido..bukan penat sangat pun..tapi macam satu kepuasan bila dapat tido dengan nyenyaknya..wakakakaka..tu memang dari dulu lagi aku da praktikkan..

lagi, suka benda yang menenangkan..xkisah la ape-ape..kalau aku,aku suka tengok pantai ke, tempat-tempat yang merehatkan badan dan minda..tapi xpregnant pun aku suka jugak tempat-tempat macam tu..xla pelik sangat rasanya..lagi 1 nafsu bersama suami..wakakaka..menurut artikel tu sebab perubahan hormon,ada yg suka sgt ke arah tu & ada yang sebaliknya..aku? sejak dari wazif memang suka..kira time pregnant nafsu tu jadi mcm double pulak..xtau kenapa..ada org cakap pregnant penat kan nak buat tu semua..ntah,aku xpenat pulak..sama je pregnant ke x..hahahaha..pelik2..tapi tu kebenarannya..tapi ada sesetengah lelaki xsuka..takut isteri penat ke ape..ada tu takut tercucuk baby katanya..haih,macam xbelajar sains ye..baby jauh duduk dalam kantung yang paling selamat sekali..tapi xtvt tu sebenarnya tolong isteri time-time penghujung kehamilan..bila aktiviti bersama tu dilakukan, hormon-hormon gembira dirembeskan & ia amat membantu untuk proses pembukaan jalan..sebab tu la ada yang lepas bersama, cepat je jalan terbukak & mudah je bersalin..

By ekin

~!SaYaNgI aKu SeAdAnYa~!

A few month back, rasa diri xlagi disayangi..entah kenapa..emosi berubah ke, sebab keadaan diri macam ni ke..entahla..xpaham kekadang..tetiba terasa hati.tetiba rasa macam dia berubah hati..tetiba rasa dia da xsayang..semua pun tetiba..huwaaaa..sedih..tau kekadang dia bz..tapi time xbz pun kekadang rasa macam nak xnak je layan aku, lebih kurang je layan aku, manjakan aku..xmacam dulu-dulu..kekadang aku rasa rindu time-time bercinta..nampak yang dia sungguh-sungguh sayang & cintakan aku..alahai, aku tau xpatut rasa macam tu..tapi xtau..semua nya datang secara tiba-tiba..

Aku cuba untuk tidak terlalu berharap..aku cuba untuk lupakan benda yang sedih-sedih dalam hidup aku, tapi kadang-kadang aku tewas..aku tewas dengan perasaan sendiri, aku tewas dengan rasa hati..aku juga tidak sempurna..aku juga kadang-kadang tidak menunjukkan yang aku mencinta seperti dahulu kerana aku tidak lagi merasa org sungguh-sungguh memberi..memberi rasa cinta,rindu..sedih itu aku cuba pendam sendiri..pendam dalam hati,simpan dalam lubuk hati yang paling dalam..kalau dulu kami ada sesi diskusi at least 1 @ 2 bulan sekali..rasanya macam da lama xde diskusi hati ke hati..kami bz dengan tugas masing-masing..

aku terima kamu apa adanya kamu sejak dari mula lagi..dari hati yang kecewa,terluka dengan perbuatan curang orang lain..kamu hadir memberi harapan,memberi sinar, memberi kebahagiaan & mwmberi kegembiraan..kamu membuat aku terlupa bahawa aku pernah disakiti, dicurangi, dilukai oleh orang yang aku percayai..moga Allah panjangkan jodoh kita..aku berdoa jika Allah menjemputku terlebih dahulu,moga kamu dipertemukan dengan insan yang ikhlas menyayangi kamu lebih dari cinta & syg yang pernah aku berikan..cuma satu aku pinta, jika tiada lagi cinta untuk aku,jangan abaikan aku..pulangkan aku dengan cara baik seperti mana kamu ambil aku dengan cara yang baik..cume aku pinta berterus teranglah kerana sebarang rahsia mampu membuat aku terluka..

jangan bersedih wahai hati..mengadulah dengan Allah..berdoalah..moga hati ini baik-baik sahaja..moga hati ini terpelihara dari godaan manusia, syaitan @ yang sekutu dengannya..berbaliklah pada Dia..sesungguhnya Dia merupakan sebaik-baik perancang..sehebat mana pun kita merancang,jangan lupa bersandar pada perancang yg satu (Dia)..segala yang baik tu datang Darinya..yang buruk tu datang dari diri aku sendiri..

maaf,aku tidak sesempurna mana..terkadang aku juga terkhilaf dalam melakukan sesuatu..maafkan aku..ampunkan aku..aku berdosa kerana berasa begitu..moga kamu mapunkan aku & moga Allah juga ampunkan aku..hiduplah dengan tenang,aman,tanpa rasa ragu-ragu,tanpa rasa curiga kerna sume itu mainan syaitna untuk melihat keruntuhan rumahtangga makhluk-makhluk Allah kerana mereka akan bersorak gembira jika mampu meruntuhkan masjid yang dibina..

MAAF…

By ekin

!~RiNdU~!

Ya Allah..lamanya xmenaip kan? bz sesangat..ni sementara tunggu bos sign-sign surat, boleh la menulis sekejap..dekat 4 bulan jgk sepi tanpa khabar berita..xdisangka2 tanpa sebarang perancangan Allah kurniakan lagi rezeki buat kami..xlama lagi wazif akan jadi abg long..hihi..alhamdulillah..cuma mula-mula rasa mcm xpercaya sebab xrancang pape pun..yg aku rancang tahun depan..tup2 tetiba ada..mula-mula memang xjangka ada..tapi period da lewat..kawan-kawan suruh check..aku tunggu sampai 2 minggu lewat baru check..masa tu mak datang cini..amik dia pastu kua g the mines..sorok-sorok beli pregnancy test..balik uma terus test..xde tunggu da air kencing pertama..lambat..ekekeke..tup-tup naik 2 line..terkedu..serius..xbersedia lagi nak bagitau mak..bagi tau husben dulu..eh,dia macam gembira..pastu baru tunjuk kat mak..mak pun macam terkejut..ekeke..biasa la orang tua kan..nak kita ni jaga dalaman bagi sihat betul dulu baru pregnant semula sebab nanti kemudian hari (bila da tua-40 thn ke atas) mula la sakit-sakit badan sebab xjaga badan & rahim betol-betol..tau sangat ape yang mak-mak kita fikir..lagi la orang zaman skang ni, mana ada nak makan jamu-jamu untuk maintain luaran dan dalaman (termasuk aku la ni)..kira wazif baru setahun 2 bulan da lekat balik..doc bising jugak masa aku buat buku..dengan sejarah baby lahir besar, aku pun ngeri jugak..ngeri kene jahit dulu pun xabis lagi..alahai..redha la nak..jangan la nanti ada pape sebarang komplikasi masa bersalin..boleh x nk request kat doktor awal-awal,kalau ada sebarang komplikasi even apepun, please selamatkan anak aku dulu..aku belakang kira..janji dia selamat lahir..moga si kecil ni membesar dengan sihat & sempurna..amin..minggu depan da nak masuk 4 bulan..

kali ni pregnant sangat-sangat mencabar..sebulan xboleh makan & minum..lepas buat buku merah,esoknya serah diri dekat emergency..bagitau dehydrated..bukan sahaja dehydrated,doc sahkan kencing kotor sekali..ekekeke..kene masuk 3 botol air pastu doc check lagi nak tgk ketone dlm air kencing..tinggi lagi kata doctor..doc suh warded..wakakakaka..haru..kene tahan 2 hari 1 malam..sadis..kene minum air jugak..kene paksa minum sebab dorang suh sukat brape banyak kita minum air & buang air dalam sehari..total kene masuk 9 botol air dalam badan aku..alahai..tapi alhamdulillah..ada hikmah kene warded..aku da boleh makan & minum sikit-sikit..alhamdulillah, syukur..masak mcm pregnant yang lepas,memang xmampu nak masak..seb baik husben pandai masak..dia la yang masak untuk dia,aku ngan wazif makan..tq ye sebab memahami..tq ye jgk sebab bantu buat kerja-kerja rumah..

Awal miggu lalu, kami g Lumut..jauh jugak perjalanan..ada meeting kat sana..nasib baik husben boleh cuti,boleh bawa kami g sana..cian kt dia la kelam kabut berkejar-kejar sebab esknya ada kelas..tq2..Next week da nak gerak g langkawi naik flight..moga Allah permudahkan perjalanan kami..moga semuanya berjalan lancar..moga percutian tu mampu melegakan aku, mampu menenagkan aku dari segala kekusutan, dari segala keperitan, dari segala kesakitan..

p/s: for the past few month, fikiran,rasa cinta,rasa rindu semuanya rasa bercelaru..seolah-olah seperti ada yang bayang-bayang sem,alam yang mengganggu..ow..perasaan..jgn la begitu..kesian baby kalau asyik sedih je..bagi baby membesar dengan sihat..

By ekin

~!OuTsTaTiOn~!

lg 2 hari nak ke langkawi utk projek PBR..da lama xkeluar outstation..risau jgk kt hero2 kat uma tu..tp aku yakin hero yg besar mampu jg hero yg kecik tu..cuma akan kelam kabut sket la uruskn sendiri..hmmmm..

lately, i feel that is something wrong somewhere about us..about our marriage..about our feeling..rasa macam kami dalam dunia berlainan..perasaan yang lain..rasa yang lain..lately dia sering sgt marah-marah..sampai aku sendiri xpaham..kekadang tu kesalahan sendiri pn aku jugak yg kena..apa yg xkene sebenarnya?xde perkataan maaf even kesalahan tu bukan berpunca dari aku..Allah,jangan la kau duga aku sebegini..aku xtahu sejauh mana aku mampu bertahan..sampai aku terfikir, bertahan ke jodoh kami hingga ke akhir hayat..smpi terdetik kat hati aku..sekiranya aku xdiperlukan..pulangkn aku secara baik seperti mana dia ambil aku dengan baik dahulu..jangan pernah persiakan aku,jangan pernah buat aku rasa tersisih..

aku xkan sesekali letak kesalahan tu pada bahu dia seorg..mungkin aku puncanya..mungkin aku xsempurna dimatanya..mungkin aku xsecantik seperti idaman2nya..mungkin aku xlayan dia selayaknya sebagai seorang isteri?mungkinkah?slalu aku terfikir, apa kesalahan aku, apa silap aku? Ya Allah..kekadang aku rasa beratnya ujian yg Allah beri pada aku..kekadang aku rasa seperti xmampu untuk hadapi semua ni..aku berusaha untuk tidak ambil hati atas setiap perlakuannya..tapi aku hanya manusia biasa..xlari dari setiap rasa tersebut..

maaf jika saya tidak sempurna..maaf jika sy xmemenuhi citarasa awak..maaf kalau awak xsuka dgn cara sy..maaf kalau sy selalu menyusahkan awak..maaf kalau saya selalu lawan kata-kata awak..maaf kalau awak rasa sy xsyg @ cintakan awak..rs syg & cinta sy xpernah berubah..ia akan berubah bl awak da xcintakan sy..

i’m away for 3 days..if u still love me, please act so..if don’t please don’t lie & please tell me the truth..sorry 4 everything..sorry if i’m burden u..sorry ;(

By ekin

!~SoLaT dHuHa~!

alhamdulillah, Allah masih lagi beri rezeki kesihatan tubuh badan untuk aku terus istiqamah dalam melakukan solat sunat dhuha..banyak perubahan yang aku alami sejak aku amalkan solat sunat dhuha..tapi still lagi ada lopong-lopong..hopefully boleh terus istiqamah..in shaa Allah..sejak sebulan lepas aku rasa aku makin banyak masa..even banyak keje kene buat,aku ada masa lagi untuk berehat & buat kerja-kerja lain..alhamdulillah..Allah turunkan rezeki masa yang mencukupi untuk aku melaksanakan tugas yang diberi..kalau dulu kalau buat kerja-kerja kat opis ni aku rasa macam xsempat..skang aku rasa masa tu cukup untuk aku buat kerja-kerja yang urgent pada satu masa…lepas tu aku rasa hati aku makin tenang,jiwa aku makin lapang..xde serabut-serabut..benda-benda yang aku anggap macam penting..aku da boleh slowdown utk tidak memikirkan perkara tersebut..syukur..syukur..janji Mu itu pasti..syukur padaMu Allah..mudah2an ada rezeki lain yang menanti..in shaa Allah..ku nantikan rezeki tersebut..

banyak perancangan yang aku nak buat..banyak dugaan datang silih berganti..sekarang tgh giat untuk buat SOHO..masih diawal-awal penglibatan..masih banyak lagi perlu diperbaiki..bak kata orang bukan senang nak senang & bukan susah nak susah..kene usaha..tolak ketepi penat lelah..setiap kejayaan pasti datang dengan usaha..tanpa usaha xmungkin kita berjaya..goyang-goyang kaki belum tentu duit masuk berkepuk-kepuk..mudah-mudahan ada rezeki kami sekeluarga disitu..

aku da berangan-angan nak lengkapkan peralatan rumah sikit demi sedikit..fokusnya nak beli cubicle cube yang ada 9 cube tu..of course 3 cube aku punya..nak isi tudung & selendang & the rest untuk pakaian wazif..letih la mata aku tengok benda sepah-sepah kat lantai..nak bagi rumah kemas sikit..beli apa yang patut..bila fikir-fikir balik untuk cat kereta tu..aku rasa membazir..kita bukan duk dalam kete 24 jam..nak bermegah2 jauh sekali..baik aku cantikkan dalam rumah lagi bagus..ada duit lebih nanti baru cat kereta..fokus utama nak cantikkan rumah..bg nampak macam rumah skit..ni kalau kereta cantik..biar rumah cantik dulu baru cantikkan benda lain..cantikkan moto @ kete pn bukan boleh bermandi manda dalam kete @ moto pun..takut nanti bila kita terlalu berhias untuk benda-benda tersebut timbul riak dalam diri..ada kete beso,moto beso..ow,jauhkanlah..biar nampak biasa-biasa je tapi dalam rumah..wow..amazing..dalam poket,berkepok-kepok duit..

skang ni semua buat aku sedar..kalau sekadar bergaya tapi dari segi kewangan agak susah, lupakanlah nak bergaya dengan benda-benda mewah tu..fokus hidup kene jelas..moga Allah tunjuk jalan..moga Allah buat aku terus istiqamah..in shaa Allah..moga Allah buka & luaskan pintu rezeki..mudah-mudahan..

By ekin

!~KeGilAan~!

kegilaan apakah ini?hahaha..xtau nak buh tajuk ape..aku rindu sesangat nak membaking..tapi disebabkan banyak sangat kekangan yang melanda,hasrat itu terpaksa dilupakan begitu aje…adess..skill membaking pn aku rasa da makin merudum je ni..hmmmmm..

selamat hari ibu utk mak & mak mertua..terima kasih kerana melahirkan diri ini ke dunia..bila da bergelar seorang ibu,baru kita tau betapa besarnya pengorbanan mereka..mengandung,melahir & membesarkan..bukan senang ye nak mengeluarkan seorang mujahid & mujahidah ke dunia..sakit yang teramat..selamat hari ibu jugak untuk diri sendiri..xde sesapa nak wish,wish je la sendiri..sadis..huwaaa..

tengok mereka2 ni sambut meraikan ibu2, bestnya la hai..ada g bercuti, mkn besar..jeles2..ekeke..xla..tu rezeki mereka..mudah2an ada rezeki kami nnt..in shaa Allah..puasa2 ni terliur pulak bila teringat benda alah ni…

———-> abc

bila la ada masa nk g mkn benda alah ni..ekeke..aku ada 1 kemusykilan ni..bila terfikir-fikir balik kenapa perempuan lepas kawen xde nak g keluar-keluar ngan kawan ye..tinggalkn anak & suami kt uma..mcm suami2 kita tu..dorg still ada masa utk kua ngan kwn2 tanpa bawak isteri & anak2?kalau aku,nak buat gitu boleh je..penah tanya husben boleh je tp nak tau dulu dgn kwn mana..masalahnya xde kwn2 nak tinggal anak suami kt uma..hahaha..teringin jgk buat girl’s outing kan?tapi aku jenis xsmpi hati..bila kua mesti terfikir-fikir apa yang suami & anak makan & buat kt uma..xsmpi hati nak tinggalkan mereka..kalau nak kua pun,biarla kua dgn dorg.. & aku yakin, wanita-wanita lain jgk mcm tu..sebab tu la xramai isteri-isteri buat macam tu..alasan, xsmpi hati..dan jadi kebiasaan isteri2 kene la tinggal kat uma..kalau yg jenis kua dgn kawan2,skali skala xpe..ni kalau berhari-hari pastu blk lwt2,ingt isteri xsunyi ke?

pastu nanti balik,buat alasan penat,letih..da xlayan anak isteri..ada kang wujud istilah suami bermadu…adeh..mintak dijauhkan..wanita diluar sana,ambikla masa untuk diri sendiri..kekadang kita perlu manjakan diri sendiri jgk..perlu jg badan,jg kesihatan..bkn utk org lain,utk suami jgk kan..nnt kang kalau da xmenarik, suami jgk yang lari cari lain..wujudla alasan isteri da xmenarik, da xcantik..sebenarnya mengikut pengalaman aku, aku mmg xcukup masa utk jg kecantikan diri sebab fikirkan keselesaan, kesenangan & kegembiraan suami & anak2..kekadang terasa diri selekeh sgt..malu je rasa ngan husben..tu yang kekadang aku menjauhkan diri sebab malu & kurang keyakinan diri..huwaa..nak kurus..

p/s: hargailah diri sendiri dahulu sebelum kamu menghargai org lain kerana belum tentu org2 sekeliling anda meghargai diri anda 🙂

By ekin